Tips PAARDENVERVOER
Tips voor het vervoeren van uw paard
Praktische tips:
- Pas de keuze voor een trailer aan op het karakter en de afmetingen van het paard. Zorg voor bescherming van de wanden als het paard de neiging heeft te maaien en zorg voor voldoende ruimte om het hoofd omhoog en omlaag te doen.
- Inspecteer altijd de veiligheid van auto en trailer voor je vertrekt.
- Ga met een goede combinatie van auto en trailer op pad. Zorg het liefst voor overcapaciteit in het trekvermogen van de auto.
Kijk ook goed naar het laadvermogen van de trailer. - Zorg dat er voldoende ventilatie is in de trailer.
- Beenbescherming: Bandages en transportbeschermers kunnen handig zijn, indien het paard daar aan gewend is. Als het paard daar niet aan gewend is, vormen ze eerder een bedreiging dan dat ze van toegevoegde waarde zijn, (train dit dan ruim van te voren met het paard).
- Controleer de hygiëne van de trailer en zorg dat deze na gebruik altijd schoon weggezet wordt.
- Zorg dat het paard veilig vaststaat en een goed halster om heeft. Neem voor de zekerheid een reservehalster mee.
- Plan de route van te voren. Probeer de duur van het transport zo kort mogelijk te houden en vermijd extreme weersomstandigheden.
Er zijn een aantal voorbereidingen die je kunt treffen om het transport aangenamer en veiliger te maken voor je paard.
- Een handige tip is om (indien mogelijk) je paard al op jonge leeftijd spelenderwijs kennis te laten maken met de trailer. Gewenning zorgt vaak voor minder stress. Oefen regelmatig het op- en afladen en vervoer je paard eerst korte stukjes. Rijd rustig en voorzichtig.
- Tijdens een lange rit dient het paard om de vier tot zes uur voldoende water te krijgen.
- Het is belangrijk dat paarden kunnen eten tijdens het transport. Het is echter ook minstens zo belangrijk dat er zo min mogelijk stofdeeltjes in de trailer aanwezig zijn. Doordat hooinetten dichtbij het hoofd van het paard hangen, is het belangrijk om er voor te zorgen dat het hooi zo min mogelijk stofdeeltjes bevat. Dit kun je makkelijk voorkomen door het hooi goed nat te maken.
- Let er op dat gedurende een langere rit de vloer niet glibberig wordt. Zorg voor voldoende bodembedekking om vocht en mest op te vangen. Uit recent onderzoek is gebleken dat het verwijderen van mest en bodembedekking met urine tijdens lange ritten een positieve uitwerking heeft op de luchtkwaliteit in de trailer.
Lees hieronder 10 praktische tips voor het vervoeren van paarden met warm weer.
- Controleer het weerbericht en ook kans op files voordat je paarden gaat vervoeren.
- Plan je route en vervoer paarden ‘s morgens vroeg of juist ‘s avonds laat.
- Wanneer de trailer of veewagen in beweging is en voldoende ventilatieopeningen heeft (zorg ook dat er aan de achterzijde een opening is), is transport van paarden bij 27 graden nog wel mogelijk. Als er kans is op file, moet er niet met paarden worden gereisd tenzij er sprake is van een volledig geconditioneerd vervoersmiddel.
- In een stilstaande trailer of veewagen is de temperatuur binnen al snel 10 graden hoger dan buiten.
- Vermijd files en haal je paard direct uit de trailer op de plek van bestemming.
- Parkeer je trailer altijd in de schaduw, ook voordat je vertrekt.
- Bij een omgevingstemperatuur van meer dan 30 graden is uiterste voorzichtigheid geboden.
- Bij 35 graden of meer mogen er geen paarden meer vervoerd worden.
- Neem water mee voor onderweg.
- Paarden die volop te eten en te drinken krijgen tijdens transport reizen beter dan paarden die hier niet over beschikken.
- Vermijd daarnaast als het even kan stilstaan in files en bij tanken. Een trailer die stil staat in de zon kan gemakkelijk 10 graden warmer worden. Als het tijdens warme omstandigheden toch nodig is voor langere tijd de stoppen, haal het paard dan op een veilige plaats van de trailer.
- Vervoer zou niet langer mogen duren dan 12 uur sinds het laden van het paard. Na 12 uur is het aan te raden de paarden uit te laden en voor minimaal 8 uur in een comfortabele stal tot rust te laten komen. Deze rust periode is nodig voor het lichamelijk herstel.
- Voor alle duidelijkheid: Vervoer van een ernstige zieke of gewonde paarden is een calamiteit en dan gelden andere regels. Neem in dat geval contact op met je dierenarts.


